Zo zie jij eruit als Tommy Shelby van Peaky Blinders

Ben jij ook verslaafd geraakt aan Peaky Blinders? De serie is wereldwijd gerenommeerd om het verhaal, de filmografie en het geweldige acteerwerk van verschillende castleden. De serie weet je vanaf de eerste aflevering vast te houden tot de laatste aflevering van het zesde seizoen. En ongeacht je seksualiteit, iedereen kijkt toch het liefst naar Thomas Shelby. Met die sterke kaaklijn en geweldige looks steelt hij als hoofdrolspeler uiteraard echt de show. Maar wat maakt nu écht die Thomas Shelby outfit? In dit artikel leer je hoe jij er net zo uit kunt zien als Thomas Shelby.

Een goede basis

Het fundament van dit ensemble bestaat uit een nauwsluitend gilet, een bijpassende broek en een bijpassende colbert. Deze drie stukken vormen samen een gestroomlijnde look die de gestructureerde aard van Thomas’ persoonlijkheid weerspiegelt. Met zijn op maat gemaakte snit en verfijnde details straalt het een aura van autoriteit uit. De zorgvuldig geplaatste schoudervullingen van de colbert benadrukken zijn aanwezigheid, terwijl de smal toelopende taille een visuele illusie creëert die zijn imposante figuur nog indrukwekkender maakt. De kenmerkende peak-revers voegen een vleugje aristocratische flair toe, en het geheel wordt versterkt door de subtiele lijnen van zijn overhemd en das.

De kleurkeuze van het driedelige pak is doorgaans gedempt en klassiek. Donkere tinten zoals zwart, grijs en donkerblauw heersen en dragen bij aan de mystiek en de tijdsperiode van de serie. Deze kleuren creëren een visuele continuïteit met de rokerige industriële achtergrond van Birmingham en benadrukken tegelijkertijd de serieuze aard van de Shelby-familiezaak. De das is vaak diep en donker gekleurd en soms voorzien van een print.

De essentiële accessoire

De flat cap, ook wel bekend als de “newsboy cap” of “baker boy cap,” is een bescheiden hoed die de essentie van de arbeidersklasse oproept. Deze hoed, die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw, is uitgegroeid van een praktische bescherming tegen de elementen tot een symbool van stijl en individualiteit. Voor Thomas Shelby gaat de flat cap echter verder dan mode; het is een verlengstuk van zijn identiteit.

Gedragen met een nonchalante zelfverzekerdheid, voegt de flat cap een vleugje mysterie toe aan Thomas Shelby’s algehele voorkomen. De hoed omlijst zijn scherpe gelaatstrekken en accentueert zijn doordringende blik, waardoor hij er zowel ontzagwekkend als benaderbaar uitziet. Het is alsof de flat cap fungeert als een soort beschermend schild, waardoor zijn ware bedoelingen en emoties enigszins verborgen blijven.

Het subtiele ontwerp van de flat cap past perfect bij de industriële setting van “Peaky Blinders.” Het is gemaakt van duurzame stoffen zoals wol of tweed, die de ruwe realiteit van het leven in het Birmingham van die tijd weerspiegelen. Het kleurenpalet van de flat cap is vaak afgestemd op de rest van Thomas Shelby’s outfit. Donkere tinten zoals zwart, grijs en bruin overheersen, waardoor de hoed naadloos opgaat in de algehele uitstraling van zijn personage. Dit subtiele samenspel van kleuren en texturen zorgt ervoor dat de hoed niet alleen een accessoire is, maar een integraal onderdeel van zijn look.

Het plaatje afmaken

In de druilerige straten van “Peaky Blinders” is er één kledingstuk dat zeker niet kan missen: De overjas. Deze elegante, lange jas, gedrapeerd over zijn Tommy’s gestalte, heeft een eigen verhaal te vertellen en voegt een vleugje mysterie toe aan zijn intrigerende personage.

De lengte en het gewicht van de jas creëren een gevoel van autoriteit en statigheid. Wanneer hij door de straten loopt, lijkt hij als het ware zijn koninkrijk te doorkruisen en de rijke stof van de jas wappert als een vlag van onaantastbaarheid. De stijl van de overjas doet denken aan de klassieke trenchcoats die populair waren in de vroege 20e eeuw. Het tijdloze ontwerp met dubbele rij knopen, een brede reverskraag en epauletten roept een gevoel op van vervlogen tijden, waarin mannen van klasse en daadkracht dergelijke jassen droegen als een teken van elegantie en raffinement. Voor Thomas Shelby dient de overjas echter niet alleen als een modieus statement, maar als een bescherming tegen de grillen van het Birminghamse weer en als een visuele herinnering aan zijn onwrikbare vastberadenheid.

De kleurkeuze van de overjas is vaak ingetogen en in lijn met de algehele toon van de serie. Donkere tinten zoals diepzwart, houtskoolgrijs en somberbruin domineren, waardoor de jas een lucht van geheimzinnigheid en ernst krijgt. Deze kleuren worden verder versterkt door de texturen van hoogwaardige stoffen zoals wol of tweed, waardoor de jas niet alleen een visueel statement is, maar ook een tastbare ervaring.

Maak de look af

Wil jij er echt helemaal bijlopen als Thomas Shelby? Dan kun je ook het zakhorloge niet achterwege laten. Het zakhorloge, dat teruggaat tot de 16e eeuw, is een eerbetoon aan de tradities van de oude wereld en getuigt van een zorgvuldige elegantie die zelden wordt gezien in de moderne tijd. Voor Thomas Shelby is het zakhorloge meer dan alleen een accessoire om de tijd af te lezen; het is een herinnering aan zijn wortels en een knik naar degenen die hem voorgingen.

De horlogeketting, vaak zichtbaar als een subtiele maar doelbewuste aanwezigheid, voegt een vleugje charme toe aan Thomas Shelby’s ensemble. De manier waarop de ketting op de rand van zijn vest wordt geplaatst, vangt het oog en leidt de aandacht naar dit kleine, maar indringende detail. De stijl van het zakhorloge zelf is vaak klassiek en subtiel. De behuizing, die soms openklapt om het delicate uurwerk te onthullen, is doorgaans versierd met ingetogen gravures en patronen. De wijzerplaat, met zijn goed leesbare cijfers en wijzers, weerspiegelt de functionaliteit die inherent is aan horloges uit die tijd, terwijl de toegevoegde sierlijkheid getuigt van de aristocratische invloeden die het accessoire draagt.

De nieuwe Thomas Shelby

In een wereld waarin mode niet alleen een uiterlijk vertoon is, maar ook een venster naar de ziel van een personage, heeft Thomas Shelby uit “Peaky Blinders” zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van stijl. Met zijn gewaagde maar gecoördineerde keuzes in kledingstukken, onthult Thomas Shelby meer dan alleen een persoonlijke stijl. Hij communiceert zijn erfgoed, zijn vastberadenheid en zijn beheersing van de wereld om hem heen. Zijn outfits zijn als een artistiek palet, waarbij elk element een penseelstreek is die zijn complexe persoonlijkheid schildert. Het is duidelijk dat de kostuumafdeling van de serie enorm veel tijd gestoken heeft in de betekenis van zijn outfits. Gun jezelf dus ook deze tijd en aandacht, zodat je met hetzelfde zelfvertrouwen als Thomas Shelby over de straten loopt.